Oss …

Oss …

Vem ligger bakom CulFjäll och vad betyder namnet?

Hos oss bor raserna Alaskan Husky och Dansk Svensk Gårdshund. 

Och för båda raserna har vi två olika kennelnamn

Alaskan Husky                               -> Cultum 64° Nord

Dansk Svensk Gårdshund             -> Fjällvinds (FCI Dansk Svensk Gårdshund)

Detta är vad vårt företagsnamn CulFjäll består av och det är det namn vi använder för vårt företag CulFjäll AB, baserat i Sweden.

Vi, det är Walter och Petra, och vi har bott i Sverige med våra hundar sedan januari 2014, mitt i den svenska vildmarken. Det som förbinder oss är kärleken till våra barn, våra hundar, naturen, friheten, ambitionen att skapa något, men också att uppleva nya äventyr!

Vi har båda lång och mångårig erfarenhet inom IT-konsultområdet, speciellt inom SAP. Det här är också en del av oss som jag aldrig skulle vilja missa. Petra har alltid varit entusiastisk över framsteg och teknik. Yrkesmässigt var detta särskilt tydligt inom informationsteknologin, privat speciellt med bilar. Tillsammans deltog vi i många rallyn i det österrikiska mästerskapet under 12 år.

När Petras första husky “Keesha” flyttade 2010 började något förändras för henne. Det tog inte lång tid för den andra husky “Ylvie” att följa och många fler flyttade in hos oss. 🙂

Och återigen fick ambitionen om tävlingar kontakt med oss ​​igen. De första slädhundstävling i Sverige för oss startade 2015/2016.

Medan Walter kunde skaffa sig erfarenhet av husky många år före Petra, hade hon fortfarande en del att ta igen. Petra var så fascinerad av hundarnas prestanda och deras karaktär att hon ville fånga alla dessa varelser.

I början var intresset främst inom ämnena nutrition (favoritämne) och flockshantering.

Det gjorde att hon hamnade i en flerårig svensk utbildning “Professionell hundtränare och hundpsykolog” och diplomet överlämnades till henne 2020. Samtidigt deltog Petra i utbildningar för friskvården, personlig tränare för hundar, näringsrådgivning och naturopatie för hundar. Ju mer hon lärde sig, desto mer ville hon veta. Våren 2022 fick hon även diplomet som DOGA Coach. Vilket är ett enormt stöd, speciellt inom hundpsykologiområdet.

Vi har varit framgångsrika uppfödare av Alaskan Husky i många år och sedan 2021 är vi den officiella FCI-uppfödaren i Sverige för Dansk Svensk Gårdshund. För att möta detta krav har vi behandlat ämnet hundmamma och valpar intensivt. Även här fick vi möjlighet att utöka vår Know-How under hundtränarutbildningen men också genom mindre seminarier.

Dessutom har vi sedan några år tillbaka hyrt ut vår bondgård till gäster. Detta historiska hus renoveras steg för steg. Vi försöker behålla den ursprungliga stilen så bra som möjligt. Våra gäster är också välkomna att delta i turer med våra slädhundar eller snöskotrar.

Sammantaget lever vi en väldigt enkel levnadsstandard här på vår gård. Vi försöker uppträda så respektfullt som möjligt i naturen. Naturen, och friheten, det är lyxen för oss som vi värdesätter så mycket här i Sverige.