Höstträning med våra huskys

Höstträning med våra huskys

I mitten av augusti/början av september börjar vi träna igen. Vi behöver svala temperaturer (under 10 grader) och låg luftfuktighet så att vi kan träna. För att undvika överhettning av våra hundar ser vi till att inte börja träna för tidigt.

Under sommaren upprätthåller vi våra huskys grundläggande konditionsnivåer genom att använda korta träningspass med konditions- och styrketräning. Vi använder vår lilla sjö precis bakom gården, men även vår skog där de kan springa fritt och terräng antingen på morgonen eller på kvällen.

Denna längdåkning över stenar, liggande trädstammar och över backar, uppför och utför, bidrar enormt till att träna våra huskys i ovanliga rörelsesekvenser utanför dragträningen.

Annars ligger de avslappnat i skuggan på sommaren, njuter av lugnet och har tillräckligt med färskvatten tillgängligt (minst två gånger om dagen).
Vi byter inte hundmaten på sommaren, bara mängden justeras.

När våra hundar arbetar i drag stiger temperaturen i deras kroppar naturligt. Till skillnad från oss människor kan hundar inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas. För att hundar ska svalka sig måste de flåsa. De har svettkörtlar (t.ex. tassdynor), men dessa används för att frigöra doftsekret.

För att säkerställa att våra hundar inte överhettas under höstträningen ägnar vi också stor uppmärksamhet åt förhållandet mellan temperatur och luftfuktighet. Om detta är för högt tränar vi inte dessa dagar eftersom hundarna inte kan reglera sin kroppsvärme tillräckligt.

Ju högre luftfuktighet, desto mindre behöver hundarna reglera sin ökade kroppsvärme. Speciellt i skogen där vi tränar mest är luftfuktigheten högre och hundens kylfunktion mindre effektiv eftersom luften är mättad och inte kan ta upp mer fukt.

Ett annat stöd vi ger dig under höstens träning är att vi ger hundarna vatten under flera små pauser. Genom att flämta tappar hundens kropp mycket vatten, vilket kan uppgå till cirka 1 liter på en timme. För att inte för mycket vatten ska komma in i magen på en gång och kanske orsaka magont delar vi upp det i flera mindre enheter.

Beroende på ålder har vi olika träningspass och möjligheter att träna med hundarna.

Väldigt viktigt! Det roliga finns alltid där